Múzeumok


Szennai Falumúzeum

Az 1960-as évek elején indították útjára azt az országos felmérést, amelynek célja volt számba venni a népi építészet fennmaradt emlékeit. Somogy megye szakemberei is bekapcsolódtak a munkába, ami később nagymértékben hozzájárult egy regionális szabadtéri néprajzi gyűjtemény létrehozásának gondolatához. Tovább a http://www.smmi.hu/szenna/bemutatkozas.html linkre kattintva.

Cím: 7477 Szenna, Rákóczi F. u. 2.
Telefon: 82 484 223

Rippl- Rónai Emlékmúzeum - Kaposvár

Kaposvár talán leghíresebb szülötte - Rippl-Rónai József festőművész - számára 1978-ban nyílt múzeum a városban. A festő eredeti bútoraival berendezett, mintegy 90 festményét bemutató kiállításnak maga a Róma villa, a festő otthona ad helyszínt. Tovább a http://www.somogymuzeum.hu/ linkre kattintva.

Cím: 7400 Kaposvár, Róma hegy 88.
Telefon: 82 422 144

Vaszary János Emlékház, képtár - Kaposvár

Az 1833-ban, klasszicista stílusban épült házat Török Ferenc, a megyeháza építője tervezte. Itt született 1867-ben Vaszary János festőművész. Vaszary János a festészetet a fővárosban, majd Párizsban és Münchenben tanulta. Székely Bertalan tanítványa volt. 1920-ban a Képzőművészeti Főiskola tanára lett. Zárda utcai szülőházában berendezett állandó kiállítás keresztmetszetet nyújt a festői életpálya különböző korszakairól, átívelve Vaszary teljes életművén. A ház falán emléktábla őrzi a festő emlékét. Ttovább a http://egyud.kaposvar.hu/cikk/egyud-arpad-muvelodesi-kozpont.html linkre kattintva.

Cím: 7400 Kaposvár, Zárda utca 9.
Telefon: 82 414 999

Steiner Gyűjtemény - Kaposvár

A Steiner házaspár magángyűjteménye a Kárpát-medence XIX. században készített öntöttvas használati- és dísztárgyait mutatja be. A kertben kiállított kályhák, keresztek, kutak, falikutak általában széles körben ismertek, azt azonban kevesen tudják, hogy történelmünk nagyjairól díszszobrok, álló asztali órák, faliképek, díszes állólámpák, képtartók, csillárok is készültek ebből az anyagból. A felsorolt öntöttvas tárgyak mindegyikének szép példányai láthatók a belső enteriőrbe funkcionálisan beépítve. Tovább a http://www.iranymagyarorszag.hu/steiner_gyujtemeny/I060661/ linkre kattintva.

Cím: Gróf Apponyi Albert utca 29. 7400 Kaposvár
Telefon: 82 311 327

Kaposfüredi Galéria és Szoborpark

Az 1992-ben alapított magángaléria hazai- és külföldi kortárs képzőművészeknek ad kiállítási lehetőséget. Célja a vizuális kultúra és a nemzetiségi művészet megismertetése. A tárlatok alkalmat adnak a társművészetek bemutatkozására is, a megnyitók alkalmával zenei és irodalmi összejöveteleket tartanak. A szabadtéri szoborparkban Kling József kaposvári szobrászművész állandó kiállítása látható. Ttovább a http://www.iranymagyarorszag.hu/kaposfuredi_galeria_es_szoborpark/I060659/ linkre kattintva.

Cím: 7400 Kaposvár, Kaposfüred, Kisközi u. 63.
Telefon: 82 425-410

Vasúti Emlékmúzeum

Az állandó kiállítás bemutatja a magyar vasút mozdonyait, motorvonatait és motorkocsijait, mely által figyelemmel kísérhető ezek fejlődése. A mozdonyfotók mellett helyet kapott egy működő terepasztal is, melyen az "erdei kisvasút" mellett kicsinyített formában robognak a MÁV vonatai. A kisvonatok közlekedése mellett tekinthetők meg a kiállított vasúti sapkák, egyenruhák; pálya- és járműalkatrészek; mozdony- és kocsigyártási, továbbá tájékoztató és iránytáblák; lámpák; oklevelek; utazási igazolványok; menetrendkönyvek; utasításkönyvek és az egyéb vasúti témával foglalkozó kiadványok. Tovább a http://www.vasuttortenet.eoldal.hu/ linkre kattintva.

Cím: 7400 Kaposvár, Tüskevári vasúti megállóhely épülete, Jutai u. 2.
Email: vlvte@freemail.hu
Telefon: 30 244 81 88

Zichy Mihály Emlékmúzeum - Zala

A falu birtokosai, a Zichy család egykori kúriájában található a Zichy Mihály Emlékmúzeum. (Zichy Mihály tagja volt az Orosz Művészeti Akadémiának. Az Ermitázs grafikai gyűjteményében még ma is több mint nyolcvan vázlatkönyvét őrzik, melyeket a cári udvar eseményeiről készített. Petőfi forradalmi verseihez, Madách Imre Az ember tragédiájához, Arany János balladáihoz készített irodalmi illusztrációi híresek.) Utódai a festőművész képeiből, könyvtárából, fegyver- és közép-ázsiai néprajzi gyűjteményéből először 1927-ben nyitottak emlékmúzeumot. A II. világháború alatt sajnos pótolhatatlan értékek tűntek el a múzeumból. Ma a gyűjteményt Zichy Mihály dédunokája, Csicsery-Rónay István gondozza. Tovább a http://www.zalafalu.hu/?page=23 linkre kattintva.

Cím: Zala, Zichy Mihály utca 20, 8660
Telefon: 84 320 607


Speciális ajánlatok