Nőnap:tippek férfiaknak-hogyan válasszunk virágot?


Nőnap eredete, tippek férfiaknak!

 

Van az évnek egy napja, amikor a férfiak virággal lepik meg a róluk gondoskodó nőket, asszonyokat, ezzel is megköszönve odaadásukat, a reggeli teát, kávét, a frissen mosott, vasalt ruhát, a nehéz munkával töltött napok utáni meleg vacsorát. De vajon tudják-e kedves férfitársaim, hogyan kell virágot választani, milyen színűt, hány szálat vegyenek? És, hogy a virágoknak jelentésük van? (Virágnyelven beszél?) 

 

A nőnap eredete:

A történet 1857-ben kezdődött, amikor is március 8-án New Yorkban 40 ezer (!) nő tüntetett azért, hogy ne alacsonyabb rendű munkásokként kezeljék őket. Textilipari munkásnők voltak, akik magasabb fizetést és emberibb munkafeltételeket követeltek. Az egyenlőségi harc következő állomása 9 évvel később volt, amikor is az I. Internacionálé (a marxizmus-szocializmushoz köthető Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez hatalmas lépés volt, hiszen addig csupán a legalsóbb osztálybeli nők dolgoztak, az általánosan elfogadott modell a „férfi dolgozik, a nő helye otthon van” berögződés volt. 1866-ban ennek vége szakadt: kinyilvánítatott (számos nőjogi harcos vakmerő küzdelmének köszönhetően), hogy egy nőnek ugyanúgy lehet szakmája és hivatása, mint egy férfinek.

Az 1900-as évek eleje: az első igazi eredmények
Mindössze a múlt század elejére vált általánosan elfogadott ténnyé, hogy egy nőnek ugyanannyi joga van (vagy kellene lennie), mint az erősebbik nem tagjainak. 1910-ben a II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin (szocialista politikus és nőjogi harcos) beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét, valamint a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. Itt határoztak arról is, hogy nemzetközi nőnapot tartanak, amely a nők választójogát hivatott népszerűsíteni – a pontos dátumról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

Egy újabb tüntetés:
március 8. a nők napjává válik 
A március 8-ai dátum akkor vált elterjedtté, amikor 1917. március 8-án Oroszországban ismét nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később polgári kormány alakult, mely (nem kizárólag a tüntetés hatására) szavazójogot biztosított a nőknek. Mivel két női harc is március 8-ához köthető (az 1857-es new york-i és az 1917-es oroszországi), a Nőnap dátumaként ezt tartják számon a legtöbb országban (van, ahol február végén ünneplik). A nemzetközi nőnapot 1977 óta az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

 

Nőnapra virágot! De milyet és mennyit?


Hány szálat?

10 alatt páratlan, 10 felett páros számú virágot szokás venni. Tíz felett viszont általában párosan szoktak (pl. egy tucat).

Milyen színű legyen a virág?

Minden virágszínnek és virágnak szimbóluma van, ezekkel nem árt tisztában lenni:

Színek jelentése:

Az arany a méltóság, a fehér az ártatlanság, barna a harag, ezüst a halhatatlanság, lila az alázat, narancssárga a hiúság, piros a szenvedély és a szerelem, rózsaszín a szerelem, sárga az irigység és féltékenység, sötétkék a hűség, szürke a szerénység, világoskék a hit, a hűség és zöld a remény színe.

Virágok jelentése:

Gyöngyvirág: kedvellek, szeretlek
Piros rózsa: elepedek az irántad érzett szerelemtől
Fehér rózsa: nem tudom
Ibolya: ne búslakodj, fel a fejjel!
Jázmin: nagyra becsüllek, sokra tartalak, de nem szeretlek
Boróka: várj még!
Orgona: ne várakoztass!
Borostyán: örök szerelem
Rozmaring: szerelme szánalmat ébreszt
Búzavirág: szíved volna bár olyan, mint szépséged
Írisz: látványod meggyógyította sajgó szívemet
Pipacs: tartsd meg titkunkat!
Fűszál: írtam neked!
Bogáncs: közöttünk mindennek vége!
Rezeda: szépségednél jobban szeretem a jóságodat!
Csalán: minden hiába, nem vagy az esetem, nem tetszel nekem
Nyári viola: szeretnék melletted lenni
Rózsaszirom: igen!
Vadrózsa: elpusztulok a féltékenységtől
Babérlevél: a szerelem győzedelmeskedett
Liliom: ártatlanság

Milyen virágot?

Fiatal lányoknak élénk színű virágot ajánlatos ajándékozni és szegfűt nem igazán illik adni. Ha vegyesen állítjuk össze a virágcsokrot, akkor ügyeljünk a színek ne üssenek el egymástól és ha lehet ne rakjunk bele gyorsan kinyíló, vagy elnyíló virágokat, valamint a méretarányokra is ügyeljünk. Ibolya főleg az érzelmességet sugallja, de kis mérete miatt nem igazán ajánlott. A liliommal is óvatosan bánjunk, mert főleg történelmi emlékekhez köthető és régebben az ártatlanság jelképe is volt. A krizantém pedig részvét nyilvánításhoz ajánlott virág.

Virág ajándékozásnál:

Ha egy szál rózsát adunk, ügyeljünk rá, hogy az hosszú szárú legyen.

Ha a virágot selyempapírba csomagoltattuk az üzletben, ezt illik levenni, mielőtt átadjuk a virágot.

Tippek a nőnapra csak pasiknak:

Csábítsd el kedvesedet, okozz neki örömöt azzal, hogy veszel legalább egy szál virágot. A virág mellé talán egy kis ajándékot, édességet is adhatsz. Te főzöl, romantikus gyertyafényes vacsorát készítesz. Te mosogatsz, kedves vagy, figyelmes és segítőkész.

+1 tipp:
hozd el kedvesed hozzánk Nőnapkor! A nőknek fél áron számolunk ezen a hétvégén, valamint meghívjuk a párt- a férfi nevében természetesen- egy romantikus, háromfogásos vacsorára is!  Az Igali- Gyógyfürdőben pedig változatos programokkal és különleges kedvezményekkel várják a hölgyeket!

Az akció részletei itt olvashatóak >>> 

 


Speciális ajánlatok